Enrere

CinEd

Proposta sobre el visionat "En construcción" de Jose Luis Guerin

En construcción - Comentaris, reflexions, creacions escrites

El passat 4 de novembre vam realitzar una “proposta” sobre el visionat “En construcción” del mestre i cineasta Jose Luis Guerin. Els plans mostraven la construcció i urbanització del barri del Raval de Barcelona. Abans de fer el visionat, una companya que ja l’havia vist, ens va descriure els plans mentre la resta els anàvem dibuixant. Vam intentar representar el que ens descrivia amb la màxima exactitud i detall possible. Li anàvem preguntant coses per poder ser més precisos i fer un dibuix el més fidel possible. Després del dibuix vam veure el fragment, ens van sorprendre alguns detalls, alguns plans no els imaginavem tal i com els vam veure.

Al fer aquest visionat vam poder completar la descripció dels plans de manera més precisa i professional utilitzant paraules pròpies del cinema com la profunditat, la perspectiva, les òptiques.

 

Després ens vam organitzar en diferents subgrups i vam assignar rols per enriquir encara més l'anàlisis. Un grup va escriure sobre el so, un altre l’enquadrament, un altre sobre el ritme i la temporalitat de l’escena i un altre la llum i el color. Cada grup va analitzar detalladament cada apartat. Amb el so vam descobrir que la intenció de Guerin era transportar-nos a l’ambient canviant del Raval. So de context de ciutat en diferents intensitats. El que més ens va interessar és que el so sempre feia present allò que no vèiem en la imatge. Mentre es veuen els edificis, els interiors, el barri, estàtics, el so ens transportava la vida del barri. També vam veure que l’enquadrament era minuciosament calculat. Aquest fet ens transportava molt al context del Raval. Vam descobrir que la llum era d’hivern per la seva textura i era bonic veure com anava disminuint amb el transcurs dels plans, mostrant-nos l’hora blava, mostrant-nos així tota la jornada dels treballadors i el transcurs d’un dia, passant per la nit i les llums del barri. També vam descobrir que el ritme del muntatge era pausat, ens donava temps a observar, vam poder notar que a mesura que el dia avançava l’ambient s’anava adormint.

  

Guerin va aconseguir ensenyar-nos i transportar-nos a l’espai i al moment.Tots ens vam sentir inspirats per filmar més plans i observar el món millor. Per concloure, podem dir que vam treballar i aprofundir termes de cinema de manera més concisa i professional, també vam exercitar més la imaginació i la capacitat de concepció de l’espai.

Mia i Carles

Pel·lícules

José Luis Guerin
En construcción 2001

Seqüències

Bloc: CinEd (41)